Källa: Reddit Källa: reddit.com

Port har gjort det mycket enkelt att komma igång!

Det är inte alls svårt att komma igång och prova på Urbit. Om man inte vill använda sig av en kommersiell lösning för att köra en planet räcker det med att i) ladda hem mjukvaran, ii) köra igång en komet samt iii) logga in i Landscape.

Sedan sommaren 2021 behöver man inte ens vara bekant med kommandoraden, åtminstone inte när man använder MacOS. Port är en ny desktopapplikation som gör jobbet åt dig!

Steg 1 - ladda hem och packa upp mjukvaran

Ladda ned Port från urbit.org. Hitta sedan den nedladdade .dmg-filen och öppna den (dubbelklicka).

Steg 2 - dra och släpp för att installera Ports

Du bör nu mötas av ett fönster likt nedan, här är det bara att dra och släppa till din applikationsmapp. Och svara ja på eventuella frågor.

Källa: M.E. (2021)

Efter detta är det dags att starta ports. Dubbelklicka på Port i din applikationsmapp.

MacOS kommer kanske varna för att programmet du försöker starta är “misstänkt” eftersom det inte laddats hem via App Store (som står under Apples fulla kontroll, apropå det där med digital feudalism)… Du svarar jakande på alla frågor som ifrågasätter din rätt att starta Urbit.

Steg 3 - lansera en komet för första gången

Du bör nu mötas av ett fönster likt nedan. Här är det bara att välja “Start without an ID”, vilket kommer skapa en slit-och-släng-identitet som kan användas för att utforska Urbit. Det kan ta lite tid. Att det tar tid har faktiskt ett syfte.

Källa: M.E. (2021)

När du väl valt detta, möts du av följande fönster. Beroende på din dators prestanda kan det ta allt mellan någon minut och någon timme.

Källa: M.E. (2021)

Efter en stund kommer du att mötas av följande ruta. Du är nu redo att börja utforska Urbit!

Källa: M.E. (2021)

Du är nu redo att skicka iväg ett skepp från din pir i Urbitjargong. Och skeppet ifråga är en komet. Jargongen i Urbit kan under stundom upplevas annorlunda, och det finns faktiskt en vettig poäng med det också..

Hursomhelst är det dags att välja “Launch Ship into Urbit”.

Steg 4 - inne i Landscape möts du av en nybörjarguide

Du är nu inne i Landscape och möts av en nybörjarguide på engelska - som kan vara nog så lärorik. Denna kan du ignorera om du vill, men det vill du nog inte.

Källa: M.E. (2021)

Steg 5 - besök en grupps chattforum

När du har utforskat nybörjarguiden - ställ gärna frågor - så är det upp till dig att hitta grupper som kan intressera dig. Många grupper är öppna för slit-och-släng-identiter som kometer, även om vissa har börjat portförbjuda kometer av flera skäl (se avsnittet om Sybilattacker här).

En idé är att trycka nu på “Join Group” uppe till vänster i Landscape, och mata in ~millyt-dorsen/sverige. Du är nu reda att chatta med andra svensk- och nordiskspråkiga Urbitanvändare - ungefär som på Facebook, Twitter (eller IRC…)

Källa: M.E. (2021)

Om du vill hitta Urbitgrupper som handlar om jordbruk, mykologi, programmering, eller nästan vad som helst, kan du hitta många grupper genom att titta in i följande grupp: ~bollug-worlus/urbit-index.

Klockinställningar, bakgrundsbilder, med mera, kommer man åt genom menyn uppe i det högra hörnet.

Vill du gå vidare?

Om du sedermera vill skapa egna chattgrupper, bloggar, skapa tilläggstjänster, med mera, rekommenderas att du uppgraderar till en planet. Detta kostar i dagsläget lite pengar. Du kan läsa mer om planeter här, eller ställa frågor i ~millyt-dorsen/sverige.

Det är också enkelt att installera stöd för Bitcoinbetalningar mellan Urbitanvändare(!), och stöd för Lightning är på väg. Även stöd för WebRTC (tänk Skype över Urbit) ska vara på plats inom några månader. Nya forumformer diskuteras, t ex med förgängliga diskussioner eller med inbyggd anonymitet. Utvecklingen av att “flöda in” information från Twitter och Facebook till Urbit och även möjliggöra vidare interaktion pågår. För “den vanliga webben” utvecklas flera tjänster för att verifiera inloggning av Urbit-användare, ungefär som BankID - men decentraliserat.

Du får gärna kika på in den svenska sidan om tips och tricks för Urbitanvändare, och förstås höra av dig med synpunkter till ~millyt-dorsen. Var gärna med och utveckla Urbit och urbit.nu!


Omslagsbild från reddit.com, i.redd.it/x5im95twwv361.jpg