Källa: Freepik.com Källa: Freepik.com

Tips och tricks för Urbitanvändare

Landscape

I webbgränssnittet Landscape går det att skapa grupper eller gå med i befintliga. En grupp kan vara privat eller publik. För att gå med i en privat grupp behöver du en inbjudan, för en publik grupp bara dess adress (som ~millyt-dorsen/sverige). En grupp innehåller tre typer av sociala verktyg.

I en grupp går det att skapa chattar Chat (för att chatta, förstås), blogginlägg Notebook (för att blogga och kommentera) samt samlingar Collection (tänk länk- eller bildsamlingar). Alla dessa kan vara öppna för alla medlemmar i gruppen, för utvalda konton, eller bara för ägaren.

För att kommentera till en enskild användare i en chatt, kan man klicka på användares namn för att få IDt i sin klippbräda, för att sedan klistra in detta när man formulerar sitt svar.

~millyt-dorsen skärp dig!

Om man skriver följande i en chatt skapas automatiskt en vänlig pop-up för sagda grupp för användare, åtminstone för användare om håller muspekaren över länken.

~millyt-dorsen/sverige

För att hitta publika Urbitgrupper om allt mellan himmel och jord kan med fördel denna adress besökas: ~bollug-worlus/urbit-index . Ungefär samma information finns tillgänglig på thestack.link.

Notebook

Notebooks är Landscapes motsvarighet till bloggar. Här används ett subset av den populära standarden Markdown som utvecklats fram av John Gruber. Markdown är ett markant mer människovänligt sätt att formattera texter än t ex HTML (eller LaTeX). Du kan läsa mer om grundläggande Markdownsyntax här.

Följande input:

### Rubriknivå tre
Som en *gammal* farbror sade

> Det var bättre förr minsann!

Ger följande output:


Rubriknivå fem

Som en gammal farbror sade:

Det var bättre förr minsann!


Dela med dig av bilder i Landscape

För att enkelt kunna dra och släppa bilder till Landscape, rekommenderas definitivt en S3-server. Hur man införskaffar en sådan från billiga och välrenommerade Digital Ocean förklaras bra i denna artikel (på engelska). Använd gärna denna länk för att få tjänster värda $100 under 60 dagar gratis.

Ändra utseende i Landscape

Med knappen uppe till höger i Landscape kan du ställa in en bakgrundsbild. Men hur gör man om man vill ändra på fler inställningar? Då rekommenderas att installera Stylebot i din Brave-webbläsare (du kör väl Brave?), och ändra CSS för din Landscape-URL.

En engelsk och lite småtrevlig FAQ kring Landscape går för övrigt att finna här.

Bitcoinintegration // uppdaterat 15:e augusti 2021

Sedan slutet av maj 2021 är Bitcointransaktioner integrerade i Urbit/Landscape. En bra beskrivning av det hela finner du hos subject.network. Om du vill köra en full nod kan du läsa mer om hur man gör detta här. Stöd för Lightningnätverket är också på gång.

Implementera sökfunktion i Urbit

git clone https://github.com/h5gq3/graph-query
rsync -av src/ $URBIT_SHIP_DIR/home/ 
|mount %
|commit %home
|start %graph-query-cli

Se vem som är aktiv eller ej i dina gruppchattar

https://github.com/timlucmiptev/picky

Programmering - intressanta länkar

Vill du flytta din “master ticket” till en annan ETH-address?

Det kan hända att man vill flytta ägandeskapet av sin “master ticket” från en ETH-plånbok till en annan. Men vanligtvis innebär detta att skeppet måste “breachas”, dvs starta om från början vad gäller all data. Detta är förstås oftast olyckligt. Denna guide visar hur man gör för att flytta utan att behöva starta om från början.

Administration - Om något går fel.

Ligger du efter i din version av Urbit-OS eftersom din stjärna inte distribuerat något nytt OS?

Prova då nedan i dojo (din Urbit-kommandorad):

|ota ~marzod %kids 

Behöver du hjälp med att komma åt ditt skepp när du är på språng? T ex från din telefon när du är ute och promenerar i solskenet?

Då kan du prova på installation av Caddy.

Programmering - Nock (Urbit-assembler) och Hoon (Urbit-C)

Hur ser man en lista av alla stjärnor under en galax?

(turn (gulf 1 255) |=(a=@ `@p`(cat 3 ~wet a)))

Handel med Urbit-identiteter

Nedanstående har redan till viss del behandlats i texten om planeter, och får därför anses vara kompletterande länkar.

  • Urbit.live: Enligt egen utsaga den största sidan för att handla planeter.
  • OpenSea: En hemsida för att handla Urbit-identiteter såsom planeter och stjärnor.
  • ~master-forwex/planet-boutique är en grupp med diskussioner och handel av tjusiga planeter (och av planeter med finare namn).

Ethereum

Vad gäller bensinpriset och transaktionskostnader för att handla Urbit-identiteter kan man rådfråga de vänliga själarna i Urbit Community (~bitbet-bolbel/urbit-community). De kommer nog dock också att tipsa om följande länkar.

  • GAS NOW Håll koll på “bensinpriset” för Ethereum.
  • ETH GAS STATION Räkna på vad olika transaktioner kan tänkas kosta.

Omslagsbild från hemsidan www.freepik.com (marginellt remixad…)